The internet is freaking out about reheated rice. Should you be worried?

Az internet kiakad a felmelegített rizstől. Aggódnia kellene emiatt?

Élelmiszer-mérgezés – valószínűleg mindannyian átestünk már rajta, és soha többé nem szeretnénk újra megtapasztalni. Úgy tűnik, az internet új stratégiát talált a megelőzésére: sose együnk újramelegített rizst.

„Orvostanhallgatóként soha többé nem melegíthetem fel nyugodtan a rizst,” írta a virális TikTok videó felirataként Janny Garcia, egy másodéves orvostanhallgató, akinek a rizs mikrohullámú sütőben való melegítése látható a felvételen.

Egy másik TikTok videó, amelyet a receptwebhely Food52 fiókja készített, a videót folytatta, amelyben az élelmiszer szerkesztő Em Ziemski hozzátette, hogy a rizs újramelegítése komoly élelmiszer-mérgezéshez vezethet. „A kórházi dolgozók azt mondják, ez az egyik legsúlyosabb élelmiszer-mérgezéstípus, amit valaha láttak,” mondja Em a bejegyzésben. „Halálhoz is vezethet.”

Ahogy az X felhasználói, korábban ismert mint Twitter, hozzátették a saját történeteiket Em megjegyzéseihez, úgy tűnt, hogy az újramelegített rizs elvetésre kerül, egészségünk és életünk érdekében. De valóban ilyen veszélyes a „rizs újramelegítése szindróma”? Megkérdeztük az élelmiszer-biztonsági szakembereket, akik elmondták nekünk mindent, amit tudni kell ahhoz, hogy ne betegedjünk meg véletlenül a maradék rizstől.

Hogyan betegíthet meg az újramelegített rizs

Az a fajta élelmiszer-mérgezés, amit általában az újramelegített rizstől kaphatunk, a Bacillus Cereus, vagy B. cereus baktériumtól származik, amely a meleg négyes, nedves környezetben, mint amilyen a meleg rizs, felszabadítja a toxinját.

„A Bacillus cereus egyedülálló a baktériumok világában,” mondta Keith Schneider, a Florida Egyetem Élelmiszertudomány és Táplálkozástudomány Tanszékének professzora a Mashable-nek. „Ez az egyik kevés baktérium, ami spórákat képező mikroorganizmus.”

Bár a mikrohullámú sütő melege megöli az ételekben található legtöbb betegséget okozó baktériumot, a B. cereus spórái hőségállóak, mondta Schneider. Tehát egyszerűen a megmaradt baktériumok kiigazítása nem segít.

B. cereus baktériumok nőnek egy laborban.

B. cereus baktériumok nőnek egy laborban.
Credit: Smith Collection / Gado / Getty Images

A B. Cereus a legjobban 4 Celsius-fok (39 Fahrenheit-fok) és 48 Celsius-fok (118 Fahrenheit-fok) között szaporodik, az FDA szerint. Ha egyszer a baktérium kolonizálta az ételt, akkor nagyon nehéz megszabadulni ezektől a spóráktól.

„A hőálló endospórák nagyobb valószínűséggel élik túl a főzést és újra kezdenek növekedni (kicsíráznak), ha az ételt hosszabb időn keresztül, fokozatosan hűtik le,” mondta Kalmia Kniel, a Delaware Egyetem Állat- és Élelmiszertudomány Tanszékének professzora és tanszékvezető-helyettese a Mashable-nek.

Hogyan lehet elkerülni az „újramelegített rizs szindrómát”

Annyira kemény spóráik ellenére nem elkerülhetetlen a B. cereustól való megbetegedés a maradék rizs fogyasztása során. Van néhány egyszerű lépés, amit megtehetünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a baktérium spóráit a testünkbe való behatolásban, kezdve a rizs helyes főzésével, mondta Schneider.

„Aztán ne hagyja a rizst több mint két órán át kint az asztalon,” mondta. A meleg rizs szobahőmérsékleten történő hagyása adja meg a B. cereus baktériumnak a lehetőséget, hogy bejusson az ételbe és elkezdjen megtelepedni.


„Ne hagyja kint az asztalon több mint két órán át”

Hasonlóképpen a rizs gyors hűtése azzal, hogy közvetlenül vagy röviddel a főzése után a hűtőbe tesszük, megakadályozza a baktérium csírázását, mondta Kniel.

Egy másik módja a B. cereus szennyeződés megelőzésének, hogy tehetünk rizsünket savasabbá, mondta Shneider. Ahogy a B. cereus nem tud kicsírázni hidegben, úgy nem is tud megtámadni olyan ételeket, amik túlságosan savasak. Például a sushi rizshez adott rizsbor ecet egy módszer erre, mondta. Valójában hozzátette, a helytelenül elkészített, szobahőmérsékleten hagyott sushi rizs lehet nagyobb élelmiszer-biztonsági veszélyforrás, mint a sushi nyers hal tartalma.

Milyen súlyos lehet az élelmiszer-mérgezés B. cereustól?

Annak ellenére, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, a B. cereus mégis megbetegíthet. Az ilyen ételek, mint a sushi és a sült rizs lehetnek a tettesek, de számos más étel, beleértve a tésztát, húsokat és szószokat is okozhatnak ilyen mérgezést.

Két fő típusa van a B. cereus okozta élelmiszer-mérgezésnek – az emetikus típus, amely hányást okoz, és a hasmenéses típus. Míg az emetikus típust a spórák fogyasztásával okozzák, a hasmenéses típust általában a B. cereus növekedése okozza a vékonybélben, mondta Kniel.


„Légy óvatos.”

Függetlenül attól, hogy melyik típust kapsz, nem kell túlságosan aggódnod, mondta Elliot Ryser, az Élelmiszer-tudomány és Emberi Táplálkozás professzor emeritusa a Michigan Állami Egyetemen, a Mashable-nek. Bár igaz, hogy elméletileg kórházba kerülsz, és elhunyhatsz B. cereus élelmiszer-mérgezéstől, ez nagyon ritka. A várandós nők, a nagyon fiatal és idős emberek, valamint az immunhiányos emberek hajlamosabbak a B. cereus mérgezésre.

Mégis, a CDC szerint, a 2000 és 2008 között jelentett 63 000 B. cereus ételmérgezés esetéből csak 20 kórházi kezelés történt és nem volt haláleset. Egy 2023-as tanulmány, amely a B. cereust vizsgálta Kínában, több mint 2000 kórházi kezelést talált 2010 és 2020 között, de csak öt halálesetet dokumentált. Ha mégis megbetegedsz, biztosítson be magának sok vizet, mondta Kniel, és valószínűleg rendben lesz. És amíg helyesen tárolja a rizst, talán sosem kell B. cereussal foglalkoznia.

„Légy óvatos,” mondta Ryser.